Stemningsbilled fra Miklenborg Stations store ankomsthal. © Rangersporet.dk

Brugervurdering: 0 / 5

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 

Lys skaber liv.

viessmann 64711 upLys skaber liv, siges der. Jeg er tilbøjelig til at give dem ret. En modelbane uden lys, nej vel. Efter LED'ens fremkomst er mulighederne indenfor modelbelysning eksploderet. Lys i tog, vogne, signaler, på perroner, biler, lastvogne, huse og mange andre steder. Selv figurer med lygter, cykler og motorcykler med lys er i dag i handlen. Det skaber liv. Viessmann har længe lavet belysning til modelbanen og de laver nu også flere og flere af deres modeller med LED. Prisen er ikke meget større end for de almindelige. Til gengæld holder LED lamper væsentligt længere og nok så væsentligt, de udvikler meget mindre varme. I og omkring plasticemner er dette ikke helt uvæsentligt.

 

Montering.

I øjeblikket arbejdes demontage 64711 a2r på en kulissevæg med huse fra firmaet Faller. Husene er i halvrelief, det vil sige, at husene stort set er skåret i halv. Et af husene er en større port, hvor der i byggesættet er en lampe uden funktion. Her syntes jeg Viessmann's lampe 6074, ville passe fint. Jeg har tidligere monteret en del af disse lamper på Miklenborg Banegård. Så ned til den lokale togpusher, for at finde en mere. Han havde dog ikke flere 6074 lamper, men jeg fandt en tilsvarende i størrelse N. Og så var den ovenikøbet med LED. Jeg synes at 6074 er lidt voldsom i størrelsen til H0, så en lampe i N, ville kun gøre tingene bedre. Stor var overraskelsen da jeg sammenlignede de to lamper. De er stort set i samme størrelse. Hvis jeg synes at den er stor til H0, så tør jeg ikke tænke på hvad N folket tænker om deres N lampe!

Montagen er meget enkel. Hvor den skal monteres bores et hul på 3mm. Denne lampe er uden den tidligere klemring på bagsiden, men det forventes jo heller ikke, at der skal udføres service på pæren i dens levetid. Ledninger med formonterede modstand og diode, trækkes forsigtigt gennem hullet, og lampefoden presses forsigtigt i hullet. Hvis hullet er 3mm (og lige) burde lampen sidde på plads. Men jeg måtte dog 'skubbe' hullet lidt grundet meget lidt plads på bagsiden, så lampen blev på bagsiden sikret med lidt universallim af mærket UHU.

viessmann 6074 64711

Skal der købes flere.

 Ja det skal der. Jeg vil også fremover være mere opmærksom på LED lamper i størrelse N.

Vejledning

(oversat fra original vejledning. Videregives uden ansvar)

LED lampe med vægsokkel.

Dette produkt er ikke legetøj. Ikke egnet for børn under 14 år. Opbevar denne vejledning ;-)

1. Vigtigt information.

Før du benytter produktet, bør du læse denne vejledning grundigt igennem.

Anvend produktet korrekt.

Dette produkt er beregnet for:

  • til indbygning på modeljernbaner, f.eks. dioramaer
  • for at virke korrekt tilsluttes den til 14 - 16 V ~/= udgang på en egnet transformator
  • må kun benyttes i tørre omgivelser

2. Introduktion.

Denne lampe lyser ved hjælp af en SMD-LED. Strømforbrug og varmeudvikling er meget lav. Samtidigt er levetiden på LED næsten ubegrænset, således at en udskiftning af LED'en ikke er relevant.

3. Indbygning.

Tag produktet forsigtigt ud af pakningen.

Afprøv funktionen af lampen FØR indbygning. BEMÆRK: Lampen må kun monteres uden tilsluttet strøm.

Bor et hul på 3mm, hvor lampen ønskes monteret (se figur 1).

Før ledning og foden igennem hullet (se figur 2). Er hullet lidt for stort, befæstes lampen med lim (Universallim).

Hvor lampen er ført igennem, laves der en løkke på 2 til 3cm længde, således at lampen kan trækkes ud af hullet, ved eventuel servicearbejde.

64711 figur 164711 figur 2

Figur 1 Figur 2

VIGTIGT.

For at denne lampe virker korrekt, skal både modstand og diode være monteret. Klip dem IKKE af. Modstanden må ikke omvikles med isoleringsmateriale. Modstanden skal kunne køle og komme af med sin varme.

4. Tilslutning.

Driftsspænding:  14 - 16 V ~/=

Strømforbrug:      ca. 10mA

Tilslut LED lampen til lysudgangen på din modelbane transformator.

Jævnstrøm (=).

Tilslut dioden ( = rød komponent med en sort markør ring) med plus-polen på transformatoren.

Vekselstrøm (~).

Benytter du vekselspænding ( AC ), kan der være mindre (irreterende) flimren i lyset. Derfor anbefaler Viessmann, at benytte Viessmann Powermodul 5215. Et Powermodul er tilstrækkeligt til omkring 100 LED lamper. Tilslut tilslutningskablet med dioden til det brune udgangsstik (+) (se figur 3 og 4).

64711 figur 364711 figur 4

Figur 3                                   Figur 4

Noter.

 

Bilag.

Link: Viessmann

Litteraturliste: