Stemningsbilled fra Miklenborg Stations store ankomsthal. © Rangersporet.dk
Faller Car System 161651

Brugervurdering: 0 / 5

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv

Spænd sikkerhedsselen. Nu kører bilerne.

faller brandbilFirmaet Faller lancerede helt tilbage i 1987 "FCS" - Faller Car System i størrelsen H0. FCS var en videreudvikling af Faller AMS (Faller Auto-Motor Sport). AMS bilerne kører i styreskinner, som vi kender det fra racerbaner. Systemet blev rimelig populært i 60'erne og 70'erne. Den store forskel ligger i at biler, lastbiler og busser kører uden synlige styreskinner og synlige ledninger en batteridrevet Faulhaber motor. Senere i 2013, frigav Faller deres nyeste digitale version "Faller Car System 3.0".

Konceptet er egentligt meget enkelt. Som i virkeligheden er køretøjerne forsynet med motor, styring og i stedet for tanken, et batteri. For at starte, er der en on-off-knap i bunden på køretøjet og en sensor reagerer på magnetisk påvirkning, en såkaldt Reed-sensor. Styrearmen bærer en lille, men meget kraftfuld magnet. Magneten følger en stålwire som integreres i vejbanen, så både styring og fremdriftssystemet er usynligt for beskueren. Når du føjer muligheden for at starte og stoppe køretøjer, samt at ændre ruter i kryds, så kan man ikke andet end forundres.

Faller Car System benytter primært køretøjer fra de tre store producenter af modelbiler Rietze, Wiking og Herpa. Disse bliver af Faller udstyret med motor, batteri, styring og en Reed-sensor. Faller laver en bred vifte af køretøjer både til H0 og N. Hvert år kommer nye modeller på markedet og andre udgår af produktsortimentet. I skrivende stund, forefindes der ikke nogen personbiler i programmet. Firmaet Faller begrunder selv dette med problemer at finde et batteri som er lille nok, og som samtidigt lever op til kvalitetskravene fra Faller. Der er dog altid mulighed for personlige køretøjer og bygge din egen model for den erfarne hobbyist.

En trafikstyring (Faller Traffic Control 161651) byder på yderligere muligheder, men kræver noget planlægning. En trafikstyring giver mulighed for at stoppe ved trafiklys, jernbaneoverskæringer og busstoppesteder, samt stoppe på p-pladser.

Du behøver ikke nødvendigvis at genopbygge dit landskab. Integration i eksisterende systemer er muligt. Afhængigt af den eksisterende grundlæggende struktur er der sikkert mange måder, du kan bringe mere liv til din modelbane.

På disse sider, vil jeg beskrive opbygningen af et Faller Car System (FCS), dels ud fra egne erfaringer, men også ud fra ting jeg har læst på nettet. FCS kan i dag være næsten lige så omfattende som togdelen, på et modelanlæg.

Link og litteraturliste:

 

Underkategorier