Brugervurdering: 0 / 5

Stjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktivStjerne inaktiv
 

Lidt historie om Mercedes.

Mercedes-Benz ofte blot Mercedes er et tysk bilmærke under Daimler AG. Bilmærket blev til ved en sammenlægning af de to virksomheder Daimler-Motoren-Gesellschaft og Benz & Cie under navnet Daimler-Benz AG. Daimler solgte dog sine biler under navnet Mercedes.

Mercedes var datter af racerkøreren Emil Jelinek, som forhandlede Gottlieb Daimlers biler i Frankrig. Jelinek havde overtalt Daimlers chef-designer Wilhelm Maybach til at fremstille en serie på 6 racerbiler, som han ville benytte i et væddeløb i Nice. Men da Daimler havde solgt licensrettighederne til sine biler i Frankrig til Panhard-Levassor, måtte de have et andet navn. Jelinek foreslog så at man brugte hans datters navn. mb logoBilerne var uhyre succesfulde, så Daimler besluttede sig for at beholde navnet til sine fremtidige modeller. I 1926 skete der en sammenslutning af DMG og Benz & Cie og navnet blev til Daimler Benz AG. Siden er det gået slag i slag, og fabrikkerne i og omkring Stuttgart i Tyskland har produceret mange personbiler, lastbiler, omnibusser, flymotorer mv.

I 1998 fusionerede Daimler-Benz med det amerikanske Chrysler Corporation til DaimlerChrysler. Hermed forsvandt Benz fra firmanavnet, men ikke fra bilmærket. Fusionen blev dog aldrig vellykket og efter flere år med kæmpetab for de amerikanske aktiviteter, valgte de tyske ejere at frasælge Chrysler igen. Frasalget blev annonceret den 14. maj 2007.

Firmaets varemærke har siden 1909 været Mercedes-stjernen, som oprindelig sad på kølerproppen, men på moderne udgaver er ren pynt. Den knejser dog også over Mercedes-fabrikkerne som et vartegn. Den tretakkede stjerne symboliserer, at firmaet i sin tid leverede motorer 'til lands, til vands og til luften'.

Forbilledet.

Mercedes-Benz O405 bussen, blev fremstillet fra 1984 til 2001. Det var den sidste VOV SL-II standard bus i produktionen. Det var erstatningen for Mercedes-Benz O305 og blev udbredt i Europa, Australien og Singapore. Motoren var placeret bagerst i bussen.

Denne type blev meget populær, grundet den lave indgang. Men der var stadig trin op til midtergangen. En leddelt version blev også bygget, med modelbetegnelsen O405G. Der var to generationer af O405, betegnet O405 MkI og O405 MkII.mb O 405 Odense

O405 MkI blev markedsført fra midten af 1980'erne til begyndelsen af 1990'erne. Motoren var en Mercedes Benz OM447h sugemotor med enten 157kW (210 hk) eller 184 kW (250 hk). Gearkassen som blev brugt var oftest en Mercedes-Benz W3E110 / 2.2R eller en Mercedes-Benz W3E112 / 2.2R.

Fra 1990 blev der fremstillet en 'lav-gulv' version af O405 kendt som O405N (eller O405GN for den leddelte version). Senere blev en videreudviklet version også bygget, kendt som O405N2 (eller O405GN2 for den leddelte version).

O405 blev i 1997 afløst af Mercedes-Benz 'Citaro' O530, men forblev i produktion frem til 2001.

På Fyn kørte der i årene 1992 til dags dato 6 bybusser af typen O405.

Modellen.

Da jeg lavede research på denne artikel, troede jeg først fejlagtigt, at det var en type O302 jeg havde købt. Men når jeg så billederne, så synes jeg ikke modellen lignede ret godt. Det var der en naturlig forklaring på. Bussen er en Wiking model af en O405, og den er rigtig tæt på den virkelige. Det glædede mig at jeg havde valgt en model som er tidstypisk for min epoke.

Modificering.

Det hele startede med, at den bus jeg havde købt brugt, ikke virkede. Jeg fik åbnet op til batterikassen, og kunne tydeligt se hvad problemet var. Batterierne havde lækket, og en større renovering stod for. Projektet lå lidt stille en periode, men da der kom skred i byggeriet af Miklenborg Øst, pressede projektet på. Jeg havde lavet en busholdeplads med sporskifte og stop funktion. Men da jeg gerne ville have, at det kun var bybussen der skulle køre derind (og gøre det automatisk), måtte bussen gøres klar. Først gik jagten på stumper. Der var ikke meget hjælp at hente i Danmark. Jo hvis jeg ville vente på at stumperne blev bestilt hjem, men af erfaring ved jeg at dette kan tage en del tid, og det er aldrig billigt. Jeg fandt batteriet på den tyske Ebay, og øvrige reservedele blev bestilt fra ArsTechnica. Så udviklede projektet sig i mit hoved. Som Odense dreng, besluttede jeg mig for at modificerer min model til en alá Odense Bytrafik (se billedet længere oppe). Dette indebar at hele bussen skulle males. Hvilket i bund og grund ikke var trist, da bussen fra fabrikken var i en kedelig hvid farve med tyske reklamer for Dekra.

bybus renovering 05

Bussen blev skilt helt ad. Det vil sige at topdelen med sæderne skulle lirkes fri de steder hvor de var samlet med lim. En skarp kniv og og jeg havde nu fire dele. En bund med motor, styring og hjul. En sektion med sæderne og en topdel med tag og vinduer. Endelig er der også et forrude glas, hvor også forlygteglassene er integreret. Dette gav igen lidt tankevirksomhed. Kunne jeg isætte LED's som lys? Jeg undersøgte sagen, men det viste sig ikke at være så lige til, som først antaget. De fleste hvide LED's lyser med en spænding på minimum 3,0 volt. Batteriet afgiver maksimalt 2,4 volt. Jeg havde jo set flere steder, blandt andet i Faller Car System 3,0, at der bruges lys og blink og lyd. Men hvordan gjorde de det? Løsningen hedder en spændings konverter. Denne type konverter laver strøm om fra ca. 2,0 volt til de brugbare 3,0 volt. Tankerne kredser stadig om modellen skal udbygges med lys.

Bund og top blev nænsomt vasket ren og grundet med Humbrol grunder (nr. 1).

 

bybus renovering 03

bybus renovering 04

Artiklen vil løbende blive udvidet efterhånden som projektet skrider frem.

Værktøj brugt til renovering.
  • Loddekolbe
  • Excel kniv
  • Engangsfil
  • Humbrol maling nr. 1 - grunder
  • Humbrol maling nr. 166 - Light Aircraft Grey
  • Humbrol maling nr. 174 - Signal Red

Jeg glæder mig til at få afprøvet de lidt mere avancerede funktioner i FCS, såsom stop og sporskifte.

 

Oplyst af producent

Egne målinger

Længde

IO

 128mm

Vægt i gram

IO

 

 

 

 

Tilbehør, reservedele og vedligeholdelse.

Reservedele

Varenummer

Batteripakke

Faller 163254

Reed sensor

Faller 163453

Styremagnet (Lenksscleifer)

Faller ?

Forreste styreaksel med dæk og fælge

Faller ?

Gummihjul med fælge (bagtøj)

Faller 163111

Motor

Faller ?

Tænd sluk kontakt

Faller ?

Link og litteraturliste:

Faller

Engelsk Wikipedia

Tysk Wikipedia

Fynske Stjernebusser