Brugervurdering: 5 / 5

Stjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktivStjerne aktiv
 

Indledning.

Det er lidt underligt, men det seneste indkøb bliver det første tog præsenteret på denne hjemmeside. Litra MH har dog altid haft en plads i mit hjerte. MH’erne kørte blandt andet på rangersporene i Odense og Nyborg Færgehavn, og gennem mine unge år, har jeg ofte stået og beundret disse maskiner.

Forbilledet.

I løbet af 1950'erne begyndte danske baner så småt at indkøbe motormateriel fra tyske fabrikker.

Henschel i Kassel leverede i 1957-58 DSB’s første tre dieselhydrauliske rangerlokomotiver litra MH. DSB lod den ene, nummer 203, adskille hos Frichs i Århus, der herefter opmålte den i detaljer. Ud fra dette grundlag, besluttede DSB at bestille en serie på ikke mindre end 120 maskiner fra Frichs. Her kan man da i høj grad tale om at stjæle know how, fra et andet firma.
At der omkring den første lille ordre til Henschel, blev en masse politisk ballade, vidner om at nogle politikere stadig troede at Frichs stod til at redde. Men det vidner også om at nutidens politikkere åbenbart ikke har lært af historien.

På trods af et noget anderledes udseende, er de danske og tyske MH næsten identiske rent teknisk og derfor betød det heller ikke noget at de tre var lidt anderledes så de holdt ud lige som længe som hovedparten af deres danske brødre, nemlig til midten af 90’erne.mh322
120 MH-lokomotiver blev anskaffet fra Frichs i Århus til afløsning af de damplokomotiver, der i 1960 blev brugt til rangering. MH var DSB´s første lokomotiv med dieselhydraulisk transmission. Udgangsakslen på det hydrauliske gear er koblet direkte til en blindaksel, der via kobbelstænger trækker de tre drivhjul. Lokomotivet er forsynet med et gear til to hastigheder: dels 30 km/t til rangering, dels 60 km/t til strækningskørsel. Den 8-cyl. MAN dieselmotor havde trykluftstart. En del lokomotiver blev forsynet med 4,5 tons ballast af hensyn til tung rangering. Den sidste MH blev udrangeret i 2001.

Modellen.

”Diesel rangerlokomotiv i den klassiske sort/røde farve, som i drift årene omkring 1980”, sådan har jeg læst modellen beskrevet hos en forhandler. Hvis jeg undersøger dette udsagn (og det gør jeg jo), så er det jævnfør fotos på jernbanen.dk ikke helt korrekt. På hjemmesiden er et billede, taget i Odense i 1994, af MH 400 stadig i grøn bemaling. Så skulle modellen have passet 100% ind på min bane - MHMJ, burde jeg nok have valgt en grøn udgave. Modellen har efter hvad jeg fået fortalt, et par revisioner bag sig. Nogle mindre heldige end andre. Blandt andet måtte næsten et helt parti, retur til producenten for at få skiftet dekoderen. Så råd nummer et må være, hvis du ønsker at købe en; Se den i funktion inden købet. Nå men tilbage til den købte model. Første indtrykket er meget positivt. Flot detaljeret model. God vægt. Det eneste som jeg savner lidt er de gule ”færge kroge”. Efter udpakningen blev maskinen sat på programmeringssporet, og her kom så første udfordring. Intet i pakningen beskriver hvilken dekoder endsige hvordan maskinen virker. Dette blev så fundet på MG-Togmodelles hjemmeside. Via Uhlenbrocks hjemmeside blev der så fundet en ganske fin beskrivelse af dekoderen. Blandt flere ting kan adressen, acceleration, maksimalhastighed og bremseforsinkelse indstilles. Toget fik ændret sin adresse, og var nu klar til at blive testkørt. Lidt frem og lidt tilbage og så ud på egentlig strækningskørsel. Toget virkede uroligt og vrikkede afsted lidt som en and. Men efter ca. 10 minutters kørsel blev det mere og mere roligt og kører nu rigtig godt. Især i ”ranger-tilstand” oplever jeg usædvanlig gode egenskaber. Maskinen kører langsomt, meget langsomt, uden nogen form for nykker. Den fem polede motor sammen med en afstemt dekoder, har virkelig gjort indtryk.mg 15062 2

Teknisk er der heller meget at pege fingre af. Frontlanterner er med dioder, og der kan digitalt indkobles rangerlys. Lyset i førerstanden kan også tilkobles digitalt ligesom de to gule rangerblink på taget.

Oplyst af producent

Egne målinger

Længde over puffer

IO

105mm

Vægt i gram

IO

 

Afslutning / konklusion.

Jeg synes at MG-Togmodelle her har sendt en virkelig vellykket model på markedet. Det undrer mig lidt, at hvis udsagnet om at der kun er produceret 100 stk., at de stadig kan fås i de danske butikker. Det må være de første serier der stadig skræmmer køberne. Men jeg er meget glad for at have fået denne model til min bane. Nu venter MH 400 blot på, at havneområdet i Miklenborg bliver lavet færdig, så der kan blive rangeret lidt vogne. Indtil videre må den flytte vogne på rangerområdet ved Miklenborg Station.mg 15062 3

Tilbehør, reservedele og vedligeholdelse.

Reservedele

Varenummer

Dekoder

Uhlenbrock 76 425

Standard bøjlekobling

IO

Kortkobling

IO

Kobling

IO

Slæbesko

IO

Puffer

IO

Hæfteringe

IO

Olie

-

Link og litteraturliste:

MG togmodelle

http://da.wikipedia.org/wiki/Litra_MH

http://www.museumstog.dk/?p=materiel&matid=58

http://www.gfmj.dk/GFMJ/mh_349.php

http://www.fagboginfo.dk/Cnulseks/cnulsekso.htm

http://jernbanemuseet.dk/de/component/mijoshop/product/121-motormateriellet-fra-tyske-fabrikker-efter-1945

Jernbanen.dk

Noter:

Selskab: DSB

Litra: MH

Epoke: III – IV

Egenskaber: Metalhus, lastreguleret dekoder

Motor: 5 polet

Decider: Uhlenbrock 76 425

Kobling: I henhold til NEM monteret med standard bøjler.

Engangsserie: Ja

Offentliggørelse: 2013